Як правильно користуватися флеш-накопичувачами?

Знімними дисками типа "флешка" (USB Flash Disk) є портативні пристрої, призначені для зберігання і швидкого перенесення даних з одного ПК на іншій за допомогою підключення до порту USB. Внаслідок своєї компактності і простоти використання флешки набувають все більшої популярності. Їх інформаційна ємкість вже досягла 64 гігабайт і, мабуть, це не межа.

Через ряд особливостей ("гаряче" підключення, дія електростатики, вологості, температури, механічнх дій, природного зносу в зв’язку з обмеженим числом циклів читання/запису) флешки відносно часто виходять з ладу.

Щоб продовжити термін служби флеш-накопичувачів, слід дотримуватися певних правил:

  1. Активізуйте функцію "Оптимізувати для швидкого видалення". Для цього клацніть правою кнопкою миші значок Мій комп'ютер - Властивості - Властивості системи - вкладка Устаткування - Диспетчер пристроїв - в діалоговому вікні, що відкрилося, Диспетчер пристроїв - розкрити плюсик Дискові пристрої - виділити клацанням лівої кнопки миші свою флешку, клацнути правою кнопкою миші - з контекстного меню вибрати Властивості (або двічі клацнути лівої кнопки миші) - в діалоговому вікні Властивості відкрити вкладку Політика - поставити перемикач Оптимізувати для швидкого видалення - OK.

  2. Хоч вищезгадане налаштування відміняє кешування запису в системі Windows і, крім того, інтерфейс USB дозволяє "гаряче" відключення, - проте завжди користуйтеся функцією "Безпечне виймання пристрою", використовуючи однойменний значок (в області повідомлень поряд з годинником). Для цього потрібно клацнути по значку лівою кнопкою миші, з контекстного меню вибрати "Безпечне виймання пристроїв для USB".

  3. Якщо при спробі виймання флешки через значок "Безпечне виймання пристрою" з'являється діалогове вікно "Проблема при вийманні "Пристрій для USB": Пристрій Універсальний том не може бути зупинено прямо зараз. Спробуйте зупинити його пізніше", значить, відкриті якісь файли з флешки. Закрийте їх та повторите спробу.

  4. Дбайливо ставтеся до флешки: не піддавайте її ударам, дії вологи і сильних електромагнітних полів.

  5. Не виймайте флешку з ПК у момент звернення до неї, це може привести до втрати даних і пошкодження пристрою. Якщо ж у момент відключення флешки від ПК виконувалася операція запису, у файловій системі флешки неминуче з'являться помилки. У такому разі рекомендується виконати повне форматування флешки. Для цього потрібно відкрити Мій комп'ютер, клацанням правої кнопки миші по значку флешки "Знімний диск" викликати контекстне меню, з якого вибрати пункт "Форматувати..." У діалоговому вікні, що відкрилося, "Форматувати Знімний диск" натискувати кнопку "Почати" (прапорець "Швидке "очищення змісту" встановлювати не рекомендується). У системному повідомленні, що з'явилося, "Формат Знімний диск" санкціонуйте запуск форматування, натиснувши кнопку "OK". Увага! Перед виконанням форматування обов'язково скопіюйте всі дані, що є на флешці, на жорсткий диск комп'ютера!

  6. Підключайте флешку або до запуску ПК, або вже після запуску операційної системи. При підключенні флешки у момент запуску бувають інколи випадки, що операційна система її "не розпізнає".

  7. Трапляються випадки, що флешки погано розпізнаються операційною системою при підключенні до портів USB, розташованих на передній панелі ПК. У такому разі слід підключати їх до кореневих концентраторів USB, розташованих на задній панелі ПК.

  8. Коли ми підключаємо до ПК одночасно більш одній флешки (наприклад, дві флешки, або дві флешки і цифровий фотоапарат), буває таке, що друга флешка "не розпізнається", коли ми намагаємося отримати до неї доступ через "Мій комп'ютер". Хоча система її розпізнала, і її можна відключити через значок "Безпечне витягання пристрою". В такому разі - щоб не перезавантажувати операційну систему - рекомендується запустити "Провідник Windows" не через "Мій комп'ютер", а через кнопку "Пуск" - Програми - Стандартні - Провідник. Можна також спробувати "розкрити" флешку альтернативним файловим менеджером, наприклад, Total Commander.

  9. Бувають випадки, коли навіть після коректного виймання однієї флешки, підключити іншу не вдається. При цьому у Проводнику Windows зберігається "фантом" попередньої флешки: на її значку розташований червоний кружок з білим знаком питання усередині. При клацанні по значку з'являється системне повідомлення про помилку, що значок даного диску посилається на недоступне місце. У таких випадках потрібне перезавантаження ОС.

  10. Оскільки останнім часом з'явилися віруси, призначені для знищення інформації на флеш-накопичувачах (ці віруси на зараженому ПК постійно завантажені в оперативну пам'ять і відстежують порти USB на предмет підключення знімних пристроїв), якщо Вам потрібно скопіювати інформацію з Вашою флешки на сторонній ПК, перед підключенням включайте блокування запису (якщо вона передбачена конструкцією Вашої флешки).

Все вищеназване відноситься не лише до флеш-накопичувачів, але і до інших представників багаточисельного сімейства flash-пам'яті (знімним жорстким дискам, картам пам'яті цифрових камер, мобільників), які підключаються до ПК через usb-порт (або безпосередньо, або через card-reader) і розпізнаються системою, як "Знімний диск".

Нехай прослужить Вам Ваш знімний диск вірою і правдою довгі роки!

Джерело: http://shkolazhizni.ru/

З повагою,     
колектив Iнтернет-ресурсу www.Flash-Market.com.ua
Категорії Фiльтрацiя
тел.: +38 (044) 357-86-68
+38 (044) 223-46-67
тел/факс: +38 (099) 24-000-83
e-mail: [email protected]