Як боротися з вірусами на «флешці»?

Дуже вже хочеться здоров'я - і собі, і комп'ютеру!

FM-модулятор в автомобілі - щоб слухати те, що подобається. DVD-плеєр - щоб подивитися фільм і не шкодувати витраченої на нього «болванки», якщо він, фільм, не виправдає надій. Додаткові гігабайти робочого простору для нетбука - яких мало не буває. Роздруківка фотографій в салоні - тому що умовити себе заправити картридж принтера ще складніше. А ще реферати для друга, матеріали до занять та нова гра…

«Флешки» стають все доступнішими і потрібнішими. Але в один прекрасний день з'ясовується, що на флеш-карті вже давно прописався вірус, та що ще цікавіше - неможливо сказати, звідки і коли він з'явився. Хоча деякі сторінки в Інтернеті не відкриваються вже досить давно, а друг теж якось лаяв вірусописьменників, втративши щось цінне на жорсткому диску. Чому це відбувається?

Вірус записує себе на флеш-карті і створює спеціальний файл autorun.inf, який визначає можливість автозапуску для носія інформації. По-друге, в ОС Windows XP за замовчуванням дозволен автозапуск для змінних носіїв. Тобто, Ви тільки вставили флеш-карту в USB-гніздо і нічого ще не встигли відкрити, а Windows вже знайшла файл autorun.inf і запустила вірус. По-третє, багато антивірусів не перехоплюють автозапуск або видаляють вірус не повністю. Крім цього, не всі користувачі знають, навіщо потрібні антивіруси і як вони виглядають.

Як захистити флеш-карту?

Класичних порад дві:

  1. Купити флеш-карту з захистом від запису. Захист реалізований у вигляді важеля, перемиканням якого Ви самі визначаєте, чи можна записувати на карту інформацію. Якщо треба тільки прочитати дані з картки (наприклад, файли для друку в фотосалоні), Ви закриваєте доступ для запису. Готово, ніякий вірус не проб'ється. Мінусів два: флеш-карти з захистом від запису зустрічаються рідко, а захист даних покладений на Вас.

  2. Відформатувати флеш-карту в NTFS. Мінуси: значно впаде швидкість роботи з файлами, ймовірні проблеми з читанням даних на плеєрах і інших пристроях. Нестандартна порада: створіть на флеш-карті дві папки - autorun.inf і desktop.ini. Якщо створити файли з такими іменами, то вірус їх просто замінить, а наявність папок не дозволить йому записати такі файли. Не можуть існувати поряд папка і файл з однаковими іменами! З цих же міркувань після зустрічі з парою вірусів я створив на своїй флеш-карті файли recycler і restore, щоб не з'явилися випадково такі папки з вірусами.

А раптом вірус вже записався, як убезпечити комп'ютер?

Для Windows Vista нижче наведені поради не потрібні, тому що вона запитує дії у Користувача. 1. При підключенні флеш-карти утримуйте клавішу Shift, що блокує автозапуск. Мінус: одного разу ви можете забути про неї.

  1. Вимкніть автозапуск для всіх носіїв (включаючи CD-і DVD-диски). Є Кілька способів.

А) Пуск -> ВИКОНАТИ: -> gpedit.msc -> Конфігурація комп'ютера -> адміністративні шаблон -> Система -> Вимкнуті автозапуск.

Б) Завантажте та встановіть програму TweakUI. Запускаємо Її, в лівій частині вибираємо My Computer -> AutoPlay -> Types, а в правій частині прибираємо галочки в обох ПУНКТАХ: - Enable Autoplay for CD and DVD drives - Enable Autoplay for removable drivers

В) Вимкнути службу <Визначення УСТАТКУВАННЯ оболонки>. Пуск -> Панель управління -> адміністрування -> Служби, Визначення УСТАТКУВАННЯ оболонки -> Властивості -> Тип запуску: відключено, Стоп -> Ок. Але в такому разі все одно залишається велика ймовірність зараження. Наприклад, Якщо Ви відкриваєте диски через правий клік миші і пункт меню <Відкрити>. Вірус цілком може обробити саме відкриття. Ось ще одне комплексне рішення, Яке відключає автозапуск і повністю забороняє обробку файлів autorun.inf. Скопіюйте нижченаведений текст у Блокнот, збережіть з ім'ям noautorun.reg та запустіть файл.

Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionpoliciesExplorer] "NoDriveTypeAutoRun"=dword:000000ff "NoDriveAutoRun"=dword:000000ff "NoFolderOptions"=dword:00000000 [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvancedFolderHiddenSHOWALL] "CheckedValue"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionIniFileMappingAutorun.inf] @="@SYS:DoesNotExist" [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAutoplayHandlersCancelAutoplayFiles] "."=""

Протистояння вірусів і власників комп'ютерів триває вже не перший рік і все більше нагадує класичну боротьбу броні та снаряда. Навіть якщо ми з Вами додали до реєстру записи з блокуванням файлів автозапуску, все одно для вірусів є спосіб обійти цю заборону. Тому можу порадити регулярно оновлювати бази антивірусної програми та оперативно встановлювати критичні оновлення для ОС Windows. Будьте здорові - Ви і Ваш комп'ютер!

Джерело: http://shkolazhizni.ru

З повагою,     
колектив Iнтернет-ресурсу www.Flash-Market.com.ua
Категорії Фiльтрацiя
тел.: +38 (044) 357-86-68
+38 (044) 223-46-67
тел/факс: +38 (099) 24-000-83
e-mail: [email protected]